Whisky – jak wyglądała światowa ekspansja?
Trunek ten nie należy do najmłodszych. Szacuje się, że był już znany w VII wieku. Jego produkcją mieli zajmować się iryjscy mnisi, którzy rozpowszechniali napój zwany „wodą życia”. Miała ona właściwości lecznicze – łagodziła bóle czy objawy różnych chorób. Z Irlandii napój ten trafił do Szkocji, gdzie także szybko zyskał dużą popularność. Zarówno Irlandczycy, jak i Szkoci robili wszystko, by doprowadzić swoje trunki do perfekcji. Ich praca sprawiła, że produkty te były znane an terenie całego imperium brytyjskiego. Sama nazwa funkcjonowała w branży od XVIII wieku. Z czasem whisky zaczęła się pojawiać na nowych kontynentach. Nowy region produkcji wymagał często dostosowania receptury do panujących warunków naturalnych. Dzięki temu powstały nowe odmiany whisky, takie jak chociażby bourbon.
Blended whisky szkocka – co warto o niej wiedzieć?
Najbardziej cenną odmianą whisky jest single malt. To trunek wykonany jedynie z wody, drożdży i słodu jęczmiennego. Ulega on często potrójnej destylacji, a w beczkach może spędzić nawet kilkanaście lat. Tego rodzaju whisky zaleca się pić na czysto, z dodatkiem lodu. Wówczas będziemy mogli odkryć jej wszelkie walory. Do przygotowywania drinków lepiej sprawdzi się szkocka blended whisky. Jest ona dostępna na tej stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky-szkocka/. Trunek ten jest mieszaniną szkockiej single malt z single grain. Tego typu whisky stanowi w Szkocji około 90% produkcji. Nie w każdym kraju jednak blended whisky jest tak wysokiej jakości. W Stanach Zjednoczonych na przykład blended to mieszanina burbona i żytniej z czystym alkoholem, przy czym dwa pierwsze składniki stanowiły zaledwie 20% objętości produktu. Dlatego szkocka blended whisky będzie bardzo dobrym wyborem.