Jak podgrzewać dietę pudełkową?
Catering dietetyczny to codziennie dostarczane posiłki w pudełkach, szczelnie zamknięte, które przygotowywane są zawsze nieco wcześniej, jednak nadal są świeże. Dieta pudełkowa to ściśle komponowane posiłki, które pasują nie tylko kalorycznością do zapotrzebowania konkretnego klienta, ale także wspaniale wpisują się w jego gusta smakowe. Catering z dowozem Kielce to pełnowartościowe posiłki, które, w przypadku obiadu czy kolacji, zazwyczaj trzeba podgrzać.
Do tej czynności zazwyczaj zaleca się użyć mikrofalówki. Jest to jeden z najlepszych sposobów na bezpieczne oraz efektywne podgrzanie dań z diety pudełkowej. Kuchenki mikrofalowe są w pełni bezpieczne oraz zdrowe, a ponadto zapewniają zachowanie wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Kuchenka mikrofalowa znajduje się praktycznie wszędzie. Coraz częściej znajdziemy ją również w biurach, dokąd pracownicy zabierają swoje posiłki z diety pudełkowej. Kuchenka to szybkie i wygodne podgrzanie – wystarczy wyjąć posiłek z pudełka na talerz i włożyć całość na kilka minut do wnętrza urządzenia.
Podgrzewanie w mikrofalówce – czy to dobry sposób?
Jednak zanim włączymy odpowiednie odliczanie czasu podgrzewania oraz program, warto zastosować się do kilku zasad. Chodzi tutaj bowiem o ustawienie programu zgodnymi z zaleceniami oraz własnymi preferencjami. Jeśli nie lubimy bardzo gorących posiłków, po prostu nie musimy ich za dużo podgrzewać. Zanim naciśniemy przycisk pozwalający na wystartowanie podgrzewania, warto ponacinać nożykiem folię nałożoną na pudełko lub przełożyć danie na talerz. Często jednak, zabierając ze sobą posiłek przygotowany w ramach obiadu, nie bierzemy pod uwagę, czy na miejscu będzie zastawa, czy raczej trzeba będzie zjeść z pudełka. W sytuacji, kiedy posiłek składa się z kilku elementów i jednym z nich jest sos, który raczej nie powinien być podgrzany, wtedy wystarczy wyjąć go z pudełka (umożliwia to rozsądek firm cateringowych, które najczęściej takie sosy zamykają jeszcze w osobnych kubeczkach).