Prezentację sztuki przygotowywania sushi można było podziwiać w ubiegły piątek w Bibliotece Miejskiej w Nysie. Na tę okazję został zaproszony sushi-master.
W Japonii Mistrz Sushi uczy się swego fachu nawet przez 10 lat, składniki musza być prosto z morza, a ryż tylko japoński, krzyżowany przez pokolenia, aby osiągnąć należytą konsystencje. W nyskich warunkach składniki można kupić w lokalnych marketach, chyba tylko za wyjątkiem takich egzotyków jak marynowana cukinia, którą należy zamówić w Internecie. Tajemnica dobrego sushi to jednak nie dodatki - nyski sushi master przyznaje, że najważniejszy jest ryż.
Kuchnia japońska do łatwych chyba nie należy, ale nie ma lepszego sposobu opanowania nauki przyrządzania sushi, niż bezpośrednia lekcja gotowania.
Podczas pokazu w menu nie zabrakło nigiri, maki, czy California maki - rodzaju sushi, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi ryż. Ciekawostka jest to, że California maki zostały wymyślone w latach 60 ubiegłego wieku przez mieszkających w Los Angeles Japończyków, następnie podbiło Stany Zjednoczone, Europę i... Japonię. Wydaje się, że ten rodzaj sushi jest najpopularniejszy również w Nysie.
Wydaje się, że w tradycjach żywieniowych następują wielkie zmiany - zamiast tradycyjnego rosołu i schabowego z ziemniakami, Nysianie zajadają się egzotycznymi daniami.
Dla wielu osób sushi to jedno z najbardziej zdrowych dań.
Dania takie jak sushi smakuja wspaniale, a z wyglądu przypominają bardziej ozdoby na stole niż posiłek. Wiele składników sushi z początku wzbudza zdziwienie, na przykład wodorosty zwane nori.
Sushi jest wyjątkowym daniem, twórcza inwencja kucharza daje właściwie nieograniczone możliwości w wyborze skladników.
Kolejną bardzo ważną rzeczą są dodatki, jakich nie może zabraknąć podczas konsumpcji tej egzotycznej potrawy.
Są nimi sos sojowy, ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Chociaż w niczym nie przypomina tradycyjych potraw polskich, danie to smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom.
Sushi to nie tylko jedzenie ale również rytuał. Nikt nam oczywiście nie zabrania jedzenia tego nożem i widelcem, jednak by w pełni móc chłonąć zjawisko jakim jest sushi, powinniśmy spożywać je tradycyjnie - palcami bądź pałeczkami.
Ważna wskazówka - kawałki sushi musimy jeść w całości - nadgryzanie to bardzo poważne faux pas. Najczęstszym napojem podawanym do sushi jest zielona herbata.
Napisz komentarz
Komentarze