Antyzbrylacze i ich właściwości
Skąd wiemy, że antyzbrylacze stosowane są w kupowanych przez nas produktach? Zazwyczaj producenci zamieszczają taką informację na opakowaniu. Antyzbrylacze mają symbol E 536. Należy przy tym zwrócić uwagę na fakt, że nie wszędzie jest dodatek akceptowany. W USA stosowanie antyzbrylaczy jako dodatku do soli jest zabronione. Wynika to głównie z faktu, że w niektórych wypadkach mogą one powodować negatywne skutki uboczne dla organizmu. Z punktu widzenia chemicznego środek ten jest bezpieczny, dopóki nie wejdzie w reakcję z kwasem. W takiej sytuacji zaczyna wytwarzać się bardzo szkodliwy dla organizmu cyjanowodór. Jego obecność może powodować bóle głowy, brzucha czy też obniżenie przemiany materii. To właśnie z tego powodu zaleca się, aby osoby odchudzające spożywały jak najmniej soli. Na co dzień możemy także wybierać produkty, do których nie są dodawane antyzbrylacze, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo powstania negatywnych skutków.
Stosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
Należy przy tym zwrócić uwagę na fakt, że antyzbrylacze stosowane są nie tylko jako dodatek do soli, ale także mąki czy innych produktów sypkich. Głównym zadaniem tej substancji jest zapobieganie zbrylaniu. Należy jednak pamiętać, że powstanie grudek nie sprawia, że dany produkt przestaje być zdatny do użytku. Wystarczy rozbić powstałą kulę na przykład przy pomocy tłuczka do mięsa, aby móc korzystać z niego dalej. Co zrobić, aby sól bez dodatku antyzbrylaczy nie wilgotniała na przykład w solniczce? Wystarczy do jej środka wsypać kilka ziaren ryżu. Skutecznie wchłania one nadmiar wody, zapobiegając jednocześnie powstawaniu grudek. Z drugiej strony antyzbrylacze znacznie wydłużają przydatność produktu do spożycia. Specjaliści zwracają jednak uwagę, aby szczególną uwagę na etykiety zwracać latem. Produkty zawierające antyzbrylacze zatrzymują wodę w organizmie, która z kolei jest potrzebna do produkcji potu. Jeżeli nie możemy zastąpić danego przedmiotu zdrowszym odpowiednikiem, warto znacznie ograniczyć jego spożywanie na co dzień. Antyzbrylacze stosowane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym. Tutaj dowiesz się więcej – http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo/. W tym wypadku także wykorzystywane są do zachowania odpowiedniej konsystencji szczególnie produktów sypkich.
Antyzbrylacze używane w nawozach
Substancja ta znajduje swoje zastosowanie także przy produkcji nawozów. W tym wypadku pełnią one dużo bardziej pozytywną funkcję. Antyzbrylacze chronią nawozy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, a w szczególności przed zawilgotnieniem czy dużymi zmianami temperatur. Substancja ta stosowana jest także do produkcji kleju. W tym wypadku powoduje ona, że produkt nie wysycha zbyt szybko, przez co jego żywotność jest zdecydowanie dłuższa. Tego rodzaju kleje zazwyczaj stosowane są w pracowniach.